FLER NYHETER


Bevattningsförbud Osby kommun

Bevattningsförbudet i Osby kommun hävs från och med 2 september 2020, då både vattenförsörjning och vattenförbrukning nu anses vara stabila nog.

 

Vi riktar ett stort tack till våra medborgare i Osby kommun som hjälpt till med att klara vattenförsörjningen under sommarens påfrestningar i vattenproduktionen.

 

På grund av att det går åt mycket vatten i det varma och torra vädret har vi beslutat att utfärda bevattningsförbud inom samtliga delar som omfattas av den allmänna vattenförsörjningen i Osby kommun. Detta berör samtliga VA-abonnenter i Osby och Lönsboda tätort samt byarna Killeberg, Loshult, Hökön och Visseltofta.

  

Våra vattenverk går på full kapacitet och trots detta har vi svårt att hålla nivån i våra vattenreservoarer. Våra reservoarer hinner inte fyllas på i tillräcklig omfattning som motsvarar den takt som vattnet förbrukas. Situationen är allvarlig.

 

Bevattningsförbudet gäller tillsvidare för de som har kommunalt dricksvatten och innebär följande:

 

- Det är inte tillåtet att använda vattenslang eller vattenspridare för bevattning. Däremot är det tillåtet att använda vattenkanna. 

 

- Det är inte tillåtet att fylla på sin pool med dricksvatten, detsamma gäller uppblåsbara pooler, badtunnor och spabad. Vi rekommenderar er att istället besöka utomhusbad, simhallar, hav och badsjöar.

 

- Det är inte tillåtet att tvätta sin bil med vattenslang eller högtrycksvätt, däremot är det ok att tvätta i automattvättar som återanvänder tvättvattnet. 

 

- Det är inte tillåtet att använda högtryckstvätt eller slang för rengöring av fasader, altaner och liknande. 

 

Vi är övertygade att vi tillsammans kan hjälpas åt att vara sparsamma med vattnet tills mer normala förhållanden råder och bevattningsförbuden kan upphävas. Vattentillgången är allas ansvar.

 

Tack för att du respekterar det bevattningsförbud som råder.